A fahéjról

Kezdőlap Termékeink
GYIK Kapcsolat Viszonteladók
Keresés gyártó alapján
Keresés összetevők alapján
Növényi alkotó: Hatóanyag:
Hírlevél feliratkozás
Név:

Email cím:

Ossza meg!


A fahéjról

A fahéjról

A fahéj régóta ismert fűszer és egyre inkább előtérbe kerülő gyógynövény. Az emésztőrendszer barátja és a vércukorszint karbantartója. Cikkünkben összefoglaltuk, amit a fahéjról tudunk. Várjuk kedvenc receptjeiket, melyekhez ezt az ízletes, aromás fűszert szokták felhasználni :). 


A fahéjfák a Cinnamomum nemzetségbe tartozó örökzöld, trópusi fák. A ceyloni és a kínai fahéjfát fűszerként és gyógynövényként hasznosítjuk. A legértékesebb fűszert a ceylon-i fahéj (Cinnamomum zeylanicum) kérge adja. A Tradicionális Kínai Medicina a kassziafahéjat (Cinnamomum cassia) használja gyógyászati célokra. A fahéj Európába a 15. században érkezett meg, mint fűszer, gyógyírként pedig csak később, a 19. században kezdték felhasználni. Az elmúlt években, a vércukorszint és a koleszterinszint csökkentő hatását vizsgáló kutatások kerültek előtérbe.

  

A második képen a ceyloni fahéj (Cinnamon) és a kassziafahéj (Cassia) közötti különbség látható.

Fahéjbotanika

A fényes zöld levelű fahéjfák 10-15 méter magasra nőnek meg. A fahéjat az ujjnyi vastag, fiatal hajtások kérge adja, melyet vadon is gyűjtenek, de nagyrészt ültetvényekről származik. A leszüretelt kérget fermentálják és szárítják, porítva, darabolva vagy egészben kerül forgalomba. A növény minden része gazdag illóolajokban. Virágaik zöldes fehér vagy krém színűek, aprók és füzérszerű virágzatba tömörülnek. Bogyóterméseik éretlenül zöldek, éretten pirosas, bíborvörös színűek. 

 

Gasztronómia

A fahéjat az ázsiai és az afrikai konyha előszeretettel alkalmazza mindenféle ételhez, az európai konyha inkább sütemények és italok ízesítésére használja fel. A kínai fahéj Kínában és Észak-Amerikában kedvelt fűszer. Aromásabb és sötétebb színű, mint a ceyloni rokona, de magasabb a kumarin tartalma, ami nagy mennyiségben fogyasztva mérgező lehet. A fahéj kiegyensúlyozza a tej, az édességek és a gyümölcsök hűtő hatását. Friss gyümölcsökkel együtt fogyasztva, megakadályozza a gyomorban az erjedési folyamatokat, így segíti a könnyebb emésztést.  

 

 

 

A fahéj hatóanyagai és gyógyhatásai

A fahéj melegítő, serkentő és lágyító hatású gyógyító.

A kéreg hatóanyagai: illóolaj tartalma 1-4 %, főkomponense a fahéjaldehid, ez a ceyloni fahéjban 75-95 %, a kínaiban 64-76 %-ban van jelen. További komponensei között megtaláljuk a transz fahéjsavat, a benzaldehidet, diterpéneket, katechin-típusú cserzőanyagokat, poliszacharidokat, lignánokat, O-metoxi-fahéjaldehidet (csak a ceyloni fahéjban) és az illóolajok közül az eugenolt. A ceyloni fahéj eugenol tartalma 5-10 %-os, a kínaiban ez csak nyomokban található meg. A kínai fahéjban nagyobb mennyiségeben kumarin is van.

A levél hatóanyagai: a ceyloni fahéj leveleinek illóolaja eugenolt (70 %), fahéjaldehidet, fahéjalkoholt, benzaldehidet és eugenol-acetátot tartalmaz.

 

A fahéjolaj igazoltan baktérium- és gombaölő hatással bír, ezért a hatásért leginkább az O-metoxi-fahéjaldehid a felelős. Simaizom-görcsoldó hatása is van, ez a fahéjaldehidnek köszönhető. A levelekből készült illóolaj kozmetikumok, fogkrémek összetevője. Gátolja a fogszuvasodást és csillapítja a fogfájást, amíg a fogorvoshoz érünk. Ínygyulladások kezelésére alkalmas szerek összetevőjeként is találkozhatunk a fahéjolajjal.

A fahéj étvágyjavító és segíti a zsíros ételek megemésztését, szabályozza a vércukorszintet. Étrend-kiegészítő fahéj tabletta formájában kapható vagy teaként is fogyasztható, a fahéjtea napi adagja 2-3 csésze lehet (2-4 gramm fahéj).

A tea elkészítése: 1 teáskanál tört fahéjat forrázzunk le 2 dl vízzel és 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Kissé csípős ízű teát kapunk, de édesítés nélkül fogyasszuk el. Gyömbérrel is keverhetjük. A fahéjtea rendszeres fogyasztása hozzájárul a vércukorszint és a koleszterinszint karbantartásához. Hatóanyagai segítik az inzulin hatékonyabb felhasználását. Alkalmanként fogyasztva hányinger és émelygés csillapítására hasznos, ezt a hatását, a katechin tartalmának köszönheti. Élvezeti teaként is fogyasztható, a finom, fűszeres téli teakeverékek alkotója.

Várandósok, lázas betegek, gyomor- és nyombélfekélyben szenvedők ne fogyasszanak fahéjat. A fahéjra és a perubalzsamra allergiások sem fogyaszthatják. A kínai fahéj a kumarintartalma miatt nagy dózisban, állatkísérletekben májkárosító hatású volt. Húgyúti gyulladás esetén ellenjavallt, mert irritálhatja a vesét.

A Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos drogként szerepelnek

-olaj a kéregből (ceylon-i): Cinnamomi zeylanici corticis aetheroleum.

-kasszia fahéj olaj a kéregből: Cinnamomi cassiae aetheroleum

-olaj a levelekből (ceylon-i): Cinnamomi zeylanici folii aetheroleum

-tinktúra a kéregből: Cinnamomi corticis tinctura

-ceyloni fahéj kéreg: Cinnamomi cortex

A fahéjfák közeli rokona a kámforfa (Cinnamomum camphora). A trópusi Ázsiában honos, 30 méter magasra növő, örökzöld fa. Feldarabolt gyökereiből és kérgéből nyerik lepárlással a fehér, kristályos kámfort (ez toxikus). A kámforolaj gyógyhatásai: krémekbe, inhaláló szerekbe keverik bele. Fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és keringésjavító hatása van.

Cinnamomum fajok összefoglalva

Familia: Lauraceae – babérfélék

Cinnamomum verum, syn. Cinnamomum zeylanicum – valódi fahéjfa, ceyloni fahéjfa, cimetfa

Cinnamomum cassia, syn. Cinnamomum aromaticum – kínai fahéjfa, kassziafahéj, babérkasszia

Angol: Cinnamon, Ceylon Cinnamon, Cassia Cinnamon, német: Zimt.

Kisebb mennyiségben használt fahéjak: Cinnamomum lourei – vietnámi fahéj, Cinnamomum citriodorum – malabári fahéj.

Rokon fajok: Cinnamomum camphora – kámforfa

Források: Lesley Bremnes, Fűszer- és gyógynövények. Szabó Mária, Gyógyító természet. Szendrei Kálmán-Csupor Dezső, Gyógynövénytár.

Képek: dieschwangerschaft.com, activeonegroup.com, lookfordiagnosis.com, tradewindsfruit.com, pixshark.com, idealb2b.com, atortphotography.com, organicfacts.net, wereldsethee.nl.

címkék:
Legfrissebb cikkek

Töltsd fel magad energiával, a méregtelenítés erejével! Segítünk, hogy energikusabban induljon a tavasz!

A sejtjeinket és szöveteinket károsító anyagok származhatnak kívülről, de létrejöhetnek saját anyagcsere folyamataink eredményeként is. Hatástalanításuk és eltávolításuk eredetükre való tekintet nélkül indokolt. A szervezetből a vesén keresztül a vizelettel, a bélrendszeren keresztül a széklettel a bőrön keresztül az izzadsággal illetve a tüdőn keresztül a kilélegzett levegő víztartamában feloldva tudjuk eltávolítani a méreganyagokat.  

Tovább ►

Fogyókúra okosan így csináld, hogy ne hízz vissza hamar!

Fogyókúra okosan: így csináld, hogy ne hízz vissza hamar!

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan kerüld el a kényszerevést, és ha érdekel, miként kerülheted el a jojó effektust, böngészd cikkünket! Fogyókúrázz okosan velünk, és kerüld el a már jól ismert jojó-effektust tippjeinkkel :)  

Tovább ►

allergia kezelése

Itt a tavasz, támad az allergia! Szüntesd meg a kellemetlen tüneteket Te is a természet erejével, mutatjuk, hogyan!

A tavaszi pollenszezon kezdetén minden második ember potenciálisan allergiás, és ha a betegség egyszer már kialakult, nem sokat tehetünk gyors megszüntetése érdekében. Az allergia a szervezet kisiklott reakciókészsége, amely minden, számára idegen anyaggal szemben érvényesülhet. A nem ideális környezetre adott emberi reakciófajták közül ez a leggyakoribb. Megmutatjuk, mit is lehet tenni a tünetek megszüntetéséért!

Tovább ►



Partner
Partner
Partner

A Terra Herba Egészségbolt termékei között étrend-kiegészítők, reform élelmiszerek, gyógyteák, gyógy- és natúrkozmetikumok szerepelnek. A webáruházat, a Terra Herba Kft. üzemelteti.

Honlapkészítés, webdesign: Expedient | Marketing tanácsadás, keresőoptimalizálás: Marketing Professzorok