A koleszterinről

Kezdőlap Termékeink
GYIK Kapcsolat Viszonteladók
Keresés gyártó alapján
Keresés összetevők alapján
Növényi alkotó: Hatóanyag:
Hírlevél feliratkozás
Név:

Email cím:

Ossza meg!


A koleszterinről

A koleszterinről

Cikkünkből megtudhatják, hogyan történik a zsírok lebontása és hasznosításuk a szervezetünkben. Mi is az a koleszterin és mire jó, illetve mely gyógynövények azok, melyek rendszeres fogyasztása segít fenntartani az egészséges koleszterin hányadost a vérünkben.  


Az étkezéseink során különféle zsírok (lipidek) jutnak be a szervezetünkbe: trigliceridek, foszfolipidek (pl: lecitin), koleszterinészterek, zsírban oldódó vitaminok. A bélcsatornában első lépésként az emulgeálásuk történik meg, ez az jelenti, hogy a zsírok apróbb cseppekké alakulnak át. Ez a mechanikus folyamat már a gyomorban elkezdődik, a gyomor motilitásának az eredményeként illetve az epesavaknak van benne szerepük. Az emulgeálásra azért van szükség, hogy a zsírbontó enzimek (lipázok) nagyobb felületen férjenek hozzá a zsírokhoz.  

A vékonybélben, a zsírbontó enzimek által kisebb alkotóelemekké bomlanak a különféle zsírmolekulák. A triglicerideket a hasnyálmirigyben (pankreász) termelődő lipáz bontja. A pankreász lipáz aktivitásához kalciumra és egy kolipázra van szükség. A lipázok a trigliceridek észterkötéseit bontják, így rövid- és hosszú szénláncú szabad zsírsavak és monogliceridek keletkeznek. A foszfolipideket (pl: lecitin) a foszfolipáz-A enzim bontja alkotóelemeire. A foszfolipáz aktivitásához tripszinre, kalciumra és epesavakra van szükség. A koleszterinésztereket a koleszterináz bontja, ami egy nem-specifikus lipáz, mert más molekulák észterkötéseit is képes bontani, nemcsak a koleszterinészterekét.  

A keletkező rövid szénláncú zsírsavak viszonylag poláris molekulák, az albuminhoz kapcsolódva szállítódnak. Az izomzatba és más szervekhez, a zsírsejtekbe és a májba jutnak el. A hosszú szénláncú zsírsavak, a monogliceridek és a koleszterin felszívása már bonyolultabb. Itt az epesavak ismét belépnek a folyamatba, hogy segítségükkel ezek az anyagok micellákba tudjanak rendeződni. Ezek a micellák mér képesek a bélfal sejtjeivel érintkezni és így egy passzív transzport által felszívódnak a bélből.

A micellák szerkezete: belsejükben találhatóak meg az apoláris lipidek (pl: zsírban oldódó vitaminok, koleszterinészterek), a külső részt alkotják az epesók és a lipidek poláris részei (monogliceridek, hosszú láncú zsírsavak).  

A passzív transzport után a szabaddá váló epesavak a bélben maradnak és egy későbbi vékonybélszakaszban szívódnak majd vissza, egy aktív transzport által. A bélnyálkahártya sejtjeibe jutott monogliceridek és szabad zsírsavak pedig a sima falú endoplazmatikus retikulumban újra trigliceridekké szintetizálódnak, és a golgi-apparátusban beépülnek a chylomikronokba. A chylomikronok a legnagyobb méretű lipoproteinek. Magját apoláris lipidek (pl: koleszterinészter, triglicerid) alkotják. Külső felszínét pedig a poláris szerkezetű koleszterin és foszfolipid molekulák apoproteinek közé ágyazva. A Golgi-n áthaladva végül a sejtmembránhoz jutnak és az extracelluláris térbe ürülnek, innen pedig a bélnyirokba, majd a vérplazmába kerülnek a chylomikronok.  

A koleszterin nemcsak chylomikronokban szállítódik, hanem más típusú lipoproteinekben (LDL, HDL) is. Trigliceridek és a koleszterin nemcsak a táplálékkal jut be a szervezetünkbe, hanem a májban is szintetizálódnak. A májsejtekben létrejött triglicerideket és koleszterinésztert egy másik lipoprotein szállítja, a VLDL (very low density lipoprotein). Tehát a chylomikronokból és a VLDL-ekből jutnak el a trigliceridek a szervekhez. Itt a kapillárisok endothéljének lipoprotein-lipázai (ez is egy enzimfehérje) a lipoproteinekből szabad zsírsavakat hasítanak le, amelyek már áthatolhatnak a kapilláris membránon és a sejtmembránon. Ezt az enzimet az inzulin is aktiválja. A VLDL bontása során VLDL-maradványok, majd LDL (low density lipoprotein) keletkezik. Ez az LDL-szint a vérben kimutatható a koleszterinszint vizsgálata alkalmával. Az LDL szállítja a koleszterinésztert a májból az LDL-receptorokkal rendelkező sejtekhez. Ezeknek a sejteknek a receptorszáma attól függ, hogy mennyi koleszterinre van szükségük. A felesleges koleszterin a preHDL-be épül be, így jön létre a gömb alakú HDL, melynek szíintje a vérből szintén kimutatható. A HDL szállítja vissza a felesleges koleszterint a májba. Az egészséges szervezetben az LDL/HDL koleszterin aránya normális szinten van. Magas koleszterinszintről akkor beszélünk, ha ez az arány az LDL irányába mozdul el. Az összkoleszterin-szintet a LDL-koleszterin és a HDL-koleszterin együttes szintje hatásozza meg.  

Miért van szükségünk trigliceridre, lecitinre, koleszterinre?

A trigliceridek a szervezet számára elsősorban raktárként szolgálnak és belőlük bármikor szabad zsírsavak szabadíthatóak fel, melyek energiát szolgáltatnak a sejteknek. A lecitin és a koleszterint a sejtmembránok felépítésében vesznek részt. Koleszterinre továbbá a szteroidhormonok szintéziséhez és az epesavak termeléséhez van szükség. Az epesavak szintézise használja fel a legtöbb koleszterint, fontosságukat fent leírtuk. A napi koleszterinveszteséget (széklettel ürül, lehámló bőr révén, epesók szintéziséhez felhasznált) a táplálékkal bevitt koleszterinen túl koleszterinszintézissel kell folyamatosan pótolni, ez a folyamat (koleszterinszintézis) a májban és a bélben történik, ahonnan, mint már említettük a VLDL lipoprotein szállítja el a koleszterint a sejtekhez. 

Valamennyire a táplálkozásunk is befolyásolja a szervezet koleszterinszintjét. Jól karban tartható a koleszterinszint, ha sok olyan táplálékot fogyasztunk, melyek telítetlen zsírsavakban gazdagok. Ilyenek a hidegen sajtolt növényi olajok. Kaphatóak telítetlen zsírsavakban gazdag étrend-kiegészítők is, mint például a homoktövis lenmagolajos kivonata vagy a vörösfenyőmagolaj kapszula. A méhpempő is sok telítetlen zsírsavat tartalmaz. 

A gyógynövények közül jó hatással van a koleszterinszintükre a fokhagyma, a tyúkhúr és a veronika. A csíranövények közül pedig a mungóbabcsíra. Ezek rendszeres fogyasztása segít megtartani a normális LDL/HDL egyensúlyt. Az epeműködést és májműködést segítő, támogató gyógynövények, gyógyteák és étrend-kiegészítők fogyasztása is ajánlott.  

Képek forrása: lowcarborama.com, thedailybeast_com, thedietfactory.net, en.wikipedia.org, ungzon.se.

címkék:
Legfrissebb cikkek
Hasi zsír legyőzése

Számolj le a hasi zsírral egy egyszerű módszer segítségével!

A hasi zsír rengeteg ember életét megkeseríti, ráadásul nem is olyan egyszerű a legyőzése. A gyors módszerek nem mindig tartósak. Mutatunk egy hatékony módszert, amivel könnyedén, tartósan legyőzheted a hasi zsírt! 

Tovább ►

Fogyókúra okosan így csináld, hogy ne hízz vissza hamar!

Fogyókúra okosan: így csináld, hogy ne hízz vissza hamar!

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan kerüld el a kényszerevést, és ha érdekel, miként kerülheted el a jojó effektust, böngészd cikkünket! Fogyókúrázz okosan velünk, és kerüld el a már jól ismert jojó-effektust tippjeinkkel :)  

Tovább ►

Ezekkel a módszerekkel könnyedén legyőzheted a narancsbőrt!

A legjobb módszerek a narancsbőr eltüntetésére!

A narancsbőr rengeteg nő életet megkeseríti, hiszen a legtöbbünk találkozik ezzel a problémával az élete során. A naracsbőr eltüntetése nem csupán esztétikai, hanem egészségügyi szempontokból is fontos, hiszen több betegség kilakulásához is vezethet, ha nem vesszük fel vele időben a harcot. Nem egyszerű, de nem lehetetlen legyőzni, csupán néhány dolgot kell betartanod hozzá!

Tovább ►Partner
Partner
Partner

A Terra Herba Egészségbolt termékei között étrend-kiegészítők, reform élelmiszerek, gyógyteák, gyógy- és natúrkozmetikumok szerepelnek. A webáruházat, a Terra Herba Kft. üzemelteti.

Honlapkészítés, webdesign: Expedient | Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.