A változatos tökfélék

Kezdőlap Termékeink
GYIK Kapcsolat Viszonteladók
Keresés gyártó alapján
Keresés összetevők alapján
Növényi alkotó: Hatóanyag:
Hírlevél feliratkozás
Név:

Email cím:

Ossza meg!


A változatos tökfélék

A változatos tökfélék

Kétrészes cikksorozatunk első részében olvashatnak arról hányféle tök létezik. A második részben pedig a tökfélék gyógyhatásairól lesz szó. Nem is gondolnánk, hogy a tökfélék (Cucurbitaceae) családja az egyik legváltozatosabb formájú és színű ehető termésű növénycsoport.


Ami minden tökre jellemző az a jellegzetes tökvirág, melyek egyivarúak (van azért 1-2 faj, ami kivétel) és a sziromlevelek összenőttek, egy tölcsér alakot formázva. Általában a trópusi és a szubtrópusi területeken élő egyéves növények, vagy a földön kúsznak, vagy a kacsaik segítségével felkapaszkodnak valamilyen támasztékra.

 

 

 

Hazánkban mindössze két tökféle honos a fehér és a fekete földitök (Bryonia alba és Bryonia dioica). Ezek nem ehetőek, de régebben a népi gyógyászatban alkalmazták a fekete földitök terméseit.

 

 

Termésük a kabak, ami egy bogyószerű termés. A táplálkozástudományban a kabaktermésű zöldségnövények közé sorolják őket (az ehető fajokat). Fényigényesek, általában a melegebb fekvésű, nyíltabb területeket kedvelik, ezt vegyük figyelembe, ha tökféléket nevelünk a kertünkben.

 

Momordica fajok

Ebben a nemzetségben találjuk a balzsamkörtét (Momordica charantia). A cukorbetegek diétájában jó hatású a belőle készülő charan tea. Ezt egy korábbi cikkünkben foglaltuk össze. Rokona a balzsamalma (Momordica balsamina) kedvelt dísznövény.

 

Luffa fajok

Ide ehető és egyéb felhasználású fajok is tartoznak, pl. a szivacstök vagy luffatök (Luffa cylindrica), melynek termését kiszárítva, kapjuk meg a luffa szivacsot. Ehető faj a bordás tök (Luffa acutangula), amit formája miatt kínai okrának is neveznek. Támrendszer mellett kell nevelni és a zsenge terméseket fogyasztjuk a cukkinihez hasonló módon. Az öregebb termések íze már keserű.

 

 

Citrullus fajok

Ide tartoznak az Afrika trópusain és a Földközi-tenger mellékén honos dinnyék. A jól ismert görögdinnye (Citrullus lanatus) ma már igen változatos termésű fajtákkal rendelkezik. A lédús terméshús színe lehet sárga, narancsos, rózsaszínű vagy piros. A magvai laposak fehérek, barnák vagy feketék. Általában az érett termést fogyasztjuk nyersen. Ma szinte mindenütt termesztik, ahol erre alkalmas az éghajlat. Legközelebbi rokonaik az uborkák és a sárgadinnye.

 

Cucumis fajok

A Cucumis fajok termése gyakran tüskés vagy szemölcsös. Legismertebb faj az uborka (Cucumis sativus). Az uborkát a világon mindenütt termesztik, a hidegebb éghajlatú tájakon üvegházakban. Néha nálunk is feltűnnek a piacon a kisebb termésű, színes Cucumis-ok. A fotókon ezekből látható egy válogatás. Közülük van ami ehető, van amit csak a virágkötők használnak fel.

 

 

 

 

Ide tartozik a sárgadinnye vagy cukordinnye (Cucumis melo) is. Vadon élő alfajai ehetetlenek, de termesztett fajtái terméshúsa lédús, édeskés, jellegzetes illatú és ízű. A sárgadinnye őshazája Afrika, innen került először Ázsiába, majd Európába és Amerikába. Ma már nagyon sok fajtája ismert, melyek a termés színében, ízében és formájában térnek el egymástól. A valódi édes sárgadinnyéket a ssp. melo alfajba sorolják. A sárgadinnye útóérő, vannak fajták, melyek nagyon jól tárolhatóak, így ősszel és tél elején is fogyaszthatunk friss sárgadinnyét. 

 

 

Lagenaria fajok

Lagenaria faj a lopótök (Lagenaria siceraria), melyet inkább dísznövényként ültetünk. A külső termésfala megfásodik. Különböző szép formájú lopótökök teremnek egy-egy növényen. Egyik változata a kolbásztök.

 

Cucurbita fajok

És elérkeztünk a tökökhöz, melyek közül a két legismertebb, termesztett faj a sütőtök vagy óriástök (Cucurbita maxima) és a közönséges tök (Cucurbita pepo). A tökök terméshúsa rostosabb, mint a sütőtököké, és nem fő szét olyan könnyen. A sütőtök lehet klasszikusan nagyméretű, szürke héjú vagy szép sötét narancssárga. Lehet körte alakú, narancsszínű és igen ízletes a sötétebb narancs Hokkaido tök.

 

 

Dísztök (Cucurbita pepo convar. microcarpina)

A dísztök, közönséges tök egyik változata. Ezeknek a kisméretű dísztököknek ilyenkor ősszel van a szezonjuk. Nem fogyasztjuk el, hanem őszi díszítéseinkben használjuk fel őket. A Cucurbita pepo egyik narancssárga héjú fajtájából pedig szép töklámpásokat faraghatunk.

 

 

A főző tök világos héjú, nagyobbra növő tökféle. A tökfőzelék alapanyagként ismert. A cukkini Közép-Amerikában őshonos tökféle. Termései 20-30 cm hosszúra nőnek, a zsenge fiatalabb cukkinik ízletesebbek, melyek szinte még rajta van a virág. A cukkini akár 2-3 naponta is szedhető, elég bőtermő zöldség. Létezik sötétzöld és szürkés, világosabb zöld héjú fajtája is. A patisszon vagy csillagtök egy világos színű, csillag alakú tökféle. A fiatalabb, éretlen terméseket savanyítva fogyasztjuk, a nagyobbakat pedig főzve vagy sütve, a cukkinihez hasonló módokon készíthetjük el.

 

Olajtök

A közönséges tök egyik változata az olajtök. Jellemző rá, hogy a maghéj nem fásodik el. Magjaiból sajtolják az értékes tökmagolajat, melynek gyógyhatásairól a következő részben olvashat. 

 

Képek forrása: easypaleo.com, wikipedia.org, amazon.com, visitmuscatine.com, loghouseplants.com, healthygreenkitchen.com, ctamler.travellerspoint.com, Banga Szilvia

címkék:
Legfrissebb cikkek
Hasi zsír legyőzése

Számolj le a hasi zsírral egy egyszerű módszer segítségével!

A hasi zsír rengeteg ember életét megkeseríti, ráadásul nem is olyan egyszerű a legyőzése. A gyors módszerek nem mindig tartósak. Mutatunk egy hatékony módszert, amivel könnyedén, tartósan legyőzheted a hasi zsírt! 

Tovább ►

Fogyókúra okosan így csináld, hogy ne hízz vissza hamar!

Fogyókúra okosan: így csináld, hogy ne hízz vissza hamar!

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan kerüld el a kényszerevést, és ha érdekel, miként kerülheted el a jojó effektust, böngészd cikkünket! Fogyókúrázz okosan velünk, és kerüld el a már jól ismert jojó-effektust tippjeinkkel :)  

Tovább ►

Ezekkel a módszerekkel könnyedén legyőzheted a narancsbőrt!

A legjobb módszerek a narancsbőr eltüntetésére!

A narancsbőr rengeteg nő életet megkeseríti, hiszen a legtöbbünk találkozik ezzel a problémával az élete során. A naracsbőr eltüntetése nem csupán esztétikai, hanem egészségügyi szempontokból is fontos, hiszen több betegség kilakulásához is vezethet, ha nem vesszük fel vele időben a harcot. Nem egyszerű, de nem lehetetlen legyőzni, csupán néhány dolgot kell betartanod hozzá!

Tovább ►Partner
Partner
Partner

A Terra Herba Egészségbolt termékei között étrend-kiegészítők, reform élelmiszerek, gyógyteák, gyógy- és natúrkozmetikumok szerepelnek. A webáruházat, a Terra Herba Kft. üzemelteti.

Honlapkészítés, webdesign: Expedient | Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.