Kókuszzsír és pálmazsír. Melyiket válasszam?

Kezdőlap Termékeink
GYIK Kapcsolat Viszonteladók
Keresés gyártó alapján
Keresés összetevők alapján
Növényi alkotó: Hatóanyag:
Hírlevél feliratkozás
Név:

Email cím:

Ossza meg!


Kókuszzsír és pálmazsír. Melyiket válasszam?

Kókuszzsír és pálmazsír. Melyiket válasszam?

Több pálmafaj terméséből, magjából is állítanak elő étkezésre használt zsiradékokat. Európában ezek közül legismertebb a kókuszpálma (Cocos nudcifera) magjából préselt kókuszolaj és kókuszzsír, illetve az olajpálma (Elaeis guineensis) terméshúsából készült pálmazsír és a magjából préselt pálmaolaj.  


A kókuszpálma az egyik legszebb pálmafaj és szinte minden része felhasználható. Értékes gyümölcstermő és olajnövény. A kókuszdió belső termésfala csonthéjas, ezen belül található az ehető, ízletes, fehér színű táplálószövet. A táplálószövetben található zsiradékot, hidegen sajtolással kipréselik, ez a szűz kókuszolaj, ami egy színtelen, kókuszillatú, gyorsan avasodó olaj. Ehető és bőrápolásra is felhasználható. Általában kis kiszerelésben kapható és drágább, mint a kókuszzsír. A szűz kókuszolajat gyógyászati felhasználáshoz finomítják, ez a Cocois oleum raffinatum, ami a Hivatalos Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel. Nehezen gyógyuló sebek kezelésére használható. Könnyen felszívódik a bélből, így a zsírfelszívódási zavarban szenvedő betegek is beilleszthetik a táplálkozásukba. A kókuszolaj 45-50 %-ban tartalmaz laurinsavat, 13-20 %-ban mirisztinsavat, a rövid szénláncú zsírsavak közül kaprinsavat és kaprilsavat. Laurinsav tartalma miatt antibakteriális hatású.  

A kókuszolajból különböző eljárások után készül el a kókuszzsír, ennek már nincs kókuszíze és illatmentes zsiradék. Sütésre is használható, mert magas a telített zsírsavtartalma. Csak olyan kókuszzsírt használjunk, ami nem hidrogénezett és nem tartalmaz transzzsírsavakat.

A kókuszdió táplálószövetét, a kókuszbelet szárítás után koprának nevezik és belőle készítik a kókuszreszeléket, és a kókuszchipszet, de frissen is ehető, ízletes csemege. Az átlátszó, színtelen kókuszvizet, a fehér táplálószövet fokozatosan felszívja, a mag érése során. A kókuszvíz a fiatal termésekből nyerhető ki, húgyúti panaszokat, lázat gyógyít. Kókusztejnek nevezik a vízbe áztatott és kipréselt kókuszbelet, ebből készül a kókusztejpor és a kókuszkrém.

 

A királykókuszból készítik a napolajat, a haj- és bőrápolószereket. A királykókusz hamarabb fordul termőre, termései kisebbek, mint a kókuszdiónak és lassabban avasodik a belőle nyert szűz kókuszolaj.

Az olajpálma terméshúsából és magjából is préselnek olajat. A terméshúsból a pálmazsírt, amit tévesen pálmaolajnak is neveznek, a magvakból pedig a pálmamagolajat, ami a valódi pálmaolaj. Az olajpálmából nyert zsiradékok színe narancsos színű a magas karotin tartalmuk miatt. A pálmazsírnak és a magolajnak a tápanyagtartalma és felhasználása is különböző. A terméshúsnak 55 %-a zsiradék, melynek 85 %-a telített zsírsavakból áll, így sütésre jól használható, a kókuszzsírhoz hasonlóan. Ezt a terméshúsból préselt zsírt halványítják és étkezésre alkalmas zsírt készítenek belőle. A pálmazsír a margaringyártás fő alapanyaga, emellett ipari célokra is felhasználják. Hidegen sajtolt pálmaolaj nem létezik, mert a terméseket sajtolás előtt megfőzik és az olajat csavarpréssel vagy szeparátorral választják külön, majd vákuumszárítóban megszárítják. A pálmazsírnak az olvadáspontja 30-37 ºC között van, a magolajé pedig 20-24 ºC között, így ez már szobahőmérsékleten is folyékony. A pálmamagolaj is ehető, de főként szappant és kozmetikai termékeket állítanak belőle elő. A magvak zsírtartalma 40-50 %. A pálmamagolaj telítetlen olajsavtartalma 38 %, 9 % linolsavat és 1 % linolénsavat tartalmaz. Telített zsírsavtartalma: 40 %-ban palmitinsav, 12 %-ban sztearinsav.

 

A pálmazsír és pálmaolaj használata azért megfontolandó, mert az olajpálma-ültetvényekhez esőerdőket irtanak ki, legnagyobb területeken Délkelet-Ázsiában. Az olajpálma 5 éves korában fordul termőre és 20-30 évig művelnek egy olajpálma ültetvényt.

Forrás: Gyógynövénytár, Olajok és ecetek kislexikona, Uránia Növényvilág - Magasabb rendű növények II. kötet. Képek forrása: sunwarrior.com, huffingtonpost.ca, chatelaine.com, agriculturewire.com, superfoods-for-superhealth.com.

címkék:
Legfrissebb cikkek

Töltsd fel magad energiával, a méregtelenítés erejével! Segítünk, hogy energikusabban induljon a tavasz!

A sejtjeinket és szöveteinket károsító anyagok származhatnak kívülről, de létrejöhetnek saját anyagcsere folyamataink eredményeként is. Hatástalanításuk és eltávolításuk eredetükre való tekintet nélkül indokolt. A szervezetből a vesén keresztül a vizelettel, a bélrendszeren keresztül a széklettel a bőrön keresztül az izzadsággal illetve a tüdőn keresztül a kilélegzett levegő víztartamában feloldva tudjuk eltávolítani a méreganyagokat.  

Tovább ►

Fogyókúra okosan így csináld, hogy ne hízz vissza hamar!

Fogyókúra okosan: így csináld, hogy ne hízz vissza hamar!

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan kerüld el a kényszerevést, és ha érdekel, miként kerülheted el a jojó effektust, böngészd cikkünket! Fogyókúrázz okosan velünk, és kerüld el a már jól ismert jojó-effektust tippjeinkkel :)  

Tovább ►

allergia kezelése

Itt a tavasz, támad az allergia! Szüntesd meg a kellemetlen tüneteket Te is a természet erejével, mutatjuk, hogyan!

A tavaszi pollenszezon kezdetén minden második ember potenciálisan allergiás, és ha a betegség egyszer már kialakult, nem sokat tehetünk gyors megszüntetése érdekében. Az allergia a szervezet kisiklott reakciókészsége, amely minden, számára idegen anyaggal szemben érvényesülhet. A nem ideális környezetre adott emberi reakciófajták közül ez a leggyakoribb. Megmutatjuk, mit is lehet tenni a tünetek megszüntetéséért!

Tovább ►



Partner
Partner
Partner

A Terra Herba Egészségbolt termékei között étrend-kiegészítők, reform élelmiszerek, gyógyteák, gyógy- és natúrkozmetikumok szerepelnek. A webáruházat, a Terra Herba Kft. üzemelteti.

Honlapkészítés, webdesign: Expedient | Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.