Kókuszzsír és pálmazsír. Melyiket válasszam?

Kezdőlap Termékeink
GYIK Kapcsolat Viszonteladók
Keresés gyártó alapján
Keresés összetevők alapján
Növényi alkotó: Hatóanyag:
Hírlevél feliratkozás
Név:

Email cím:

Ossza meg!


Kókuszzsír és pálmazsír. Melyiket válasszam?

Kókuszzsír és pálmazsír. Melyiket válasszam?

Több pálmafaj terméséből, magjából is állítanak elő étkezésre használt zsiradékokat. Európában ezek közül legismertebb a kókuszpálma (Cocos nudcifera) magjából préselt kókuszolaj és kókuszzsír, illetve az olajpálma (Elaeis guineensis) terméshúsából készült pálmazsír és a magjából préselt pálmaolaj.  


A kókuszpálma az egyik legszebb pálmafaj és szinte minden része felhasználható. Értékes gyümölcstermő és olajnövény. A kókuszdió belső termésfala csonthéjas, ezen belül található az ehető, ízletes, fehér színű táplálószövet. A táplálószövetben található zsiradékot, hidegen sajtolással kipréselik, ez a szűz kókuszolaj, ami egy színtelen, kókuszillatú, gyorsan avasodó olaj. Ehető és bőrápolásra is felhasználható. Általában kis kiszerelésben kapható és drágább, mint a kókuszzsír. A szűz kókuszolajat gyógyászati felhasználáshoz finomítják, ez a Cocois oleum raffinatum, ami a Hivatalos Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel. Nehezen gyógyuló sebek kezelésére használható. Könnyen felszívódik a bélből, így a zsírfelszívódási zavarban szenvedő betegek is beilleszthetik a táplálkozásukba. A kókuszolaj 45-50 %-ban tartalmaz laurinsavat, 13-20 %-ban mirisztinsavat, a rövid szénláncú zsírsavak közül kaprinsavat és kaprilsavat. Laurinsav tartalma miatt antibakteriális hatású.  

A kókuszolajból különböző eljárások után készül el a kókuszzsír, ennek már nincs kókuszíze és illatmentes zsiradék. Sütésre is használható, mert magas a telített zsírsavtartalma. Csak olyan kókuszzsírt használjunk, ami nem hidrogénezett és nem tartalmaz transzzsírsavakat.

A kókuszdió táplálószövetét, a kókuszbelet szárítás után koprának nevezik és belőle készítik a kókuszreszeléket, és a kókuszchipszet, de frissen is ehető, ízletes csemege. Az átlátszó, színtelen kókuszvizet, a fehér táplálószövet fokozatosan felszívja, a mag érése során. A kókuszvíz a fiatal termésekből nyerhető ki, húgyúti panaszokat, lázat gyógyít. Kókusztejnek nevezik a vízbe áztatott és kipréselt kókuszbelet, ebből készül a kókusztejpor és a kókuszkrém.

 

A királykókuszból készítik a napolajat, a haj- és bőrápolószereket. A királykókusz hamarabb fordul termőre, termései kisebbek, mint a kókuszdiónak és lassabban avasodik a belőle nyert szűz kókuszolaj.

Az olajpálma terméshúsából és magjából is préselnek olajat. A terméshúsból a pálmazsírt, amit tévesen pálmaolajnak is neveznek, a magvakból pedig a pálmamagolajat, ami a valódi pálmaolaj. Az olajpálmából nyert zsiradékok színe narancsos színű a magas karotin tartalmuk miatt. A pálmazsírnak és a magolajnak a tápanyagtartalma és felhasználása is különböző. A terméshúsnak 55 %-a zsiradék, melynek 85 %-a telített zsírsavakból áll, így sütésre jól használható, a kókuszzsírhoz hasonlóan. Ezt a terméshúsból préselt zsírt halványítják és étkezésre alkalmas zsírt készítenek belőle. A pálmazsír a margaringyártás fő alapanyaga, emellett ipari célokra is felhasználják. Hidegen sajtolt pálmaolaj nem létezik, mert a terméseket sajtolás előtt megfőzik és az olajat csavarpréssel vagy szeparátorral választják külön, majd vákuumszárítóban megszárítják. A pálmazsírnak az olvadáspontja 30-37 ºC között van, a magolajé pedig 20-24 ºC között, így ez már szobahőmérsékleten is folyékony. A pálmamagolaj is ehető, de főként szappant és kozmetikai termékeket állítanak belőle elő. A magvak zsírtartalma 40-50 %. A pálmamagolaj telítetlen olajsavtartalma 38 %, 9 % linolsavat és 1 % linolénsavat tartalmaz. Telített zsírsavtartalma: 40 %-ban palmitinsav, 12 %-ban sztearinsav.

 

A pálmazsír és pálmaolaj használata azért megfontolandó, mert az olajpálma-ültetvényekhez esőerdőket irtanak ki, legnagyobb területeken Délkelet-Ázsiában. Az olajpálma 5 éves korában fordul termőre és 20-30 évig művelnek egy olajpálma ültetvényt.

Forrás: Gyógynövénytár, Olajok és ecetek kislexikona, Uránia Növényvilág - Magasabb rendű növények II. kötet. Képek forrása: sunwarrior.com, huffingtonpost.ca, chatelaine.com, agriculturewire.com, superfoods-for-superhealth.com.

címkék:
Legfrissebb cikkek
Karácsonyi ajándékötletek nőknek - Karácsonyi csomagok a legjobb termékekkel

Karácsonyi ajándékcsomagok nőknek - 1. rész

Egy nőnek nem egyszerű olyan ajándékot venni, aminek igazán hasznát fogja venni, ezért összegyűjtöttük a legjobb termékeinket, melyek hozzájárulnak szépsége és egészsége megőrzéséhez! 

Tovább ►

Ajándékötletek karácsonyra nőknek! Íme a legjobb karácsonyi ajándékok, amelyekkel biztosan sikert aratsz!

Karácsonyi ajándékcsomagok nőknek - 2. rész

Közeleg a december és a karácsony, az üzletekben már javában tombol az ünnepi láz: a kirakatban sorjáznak a girlandok, díszek, csomagolópapírok, és a legkülönfélébb ajándékötletek karácsonyra. Ha nincs ötleted, mit vegyél szeretteidnek, vagy szeretnéd elkerülni az üzletekben tolongó tömeget, nézz szét webáruházunkban, és vásárolj be néhány kattintással!   Ajándékötleteinkkel biztosan mindenki arcára mosolyt, szívükbe örömet csalsz majd karácsony alkalmával – hiszen mi lehet nagyobb ajándék az egészségnél? :)

Tovább ►

10 tipp, hogyan óvd meg gyermeked egészségét az iskolában, óvodában!

Szülőként mind jól tudjuk, hogy ősztől nyárig nemcsak az óvodáról, iskoláról szól gyermekünk élete, hanem egyben a taknyos zsebkendőkről, a háziorvosi váróban való türelmetlen ücsörgésről, illetve a kanalas orvosságok és keserű pirulák feletti agóniáról. A zárt gyerekközösségekben sajnos nagyon könnyen terjednek a betegségek,...

Tovább ►



Partner
Partner
Partner

A Terra Herba Egészségbolt termékei között étrend-kiegészítők, reform élelmiszerek, gyógyteák, gyógy- és natúrkozmetikumok szerepelnek. A webáruházat, a Terra Herba Kft. üzemelteti.

Honlapkészítés, webdesign: Expedient | Marketing tanácsadás, keresőoptimalizálás: Marketing Professzorok